Sant Mori Pergola / MESURA

first_imgArchDaily Swimming Pool ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/792663/sant-mori-pergola-mesura Clipboard Year:  “COPY” “COPY” Sant Mori Pergola / MESURA Save this picture!© Salva López+ 27 Share Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopySwimming Pool, Houses, Extension•Sant Mori, Spaincenter_img Spain CopyAbout this officeMESURAOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsSports ArchitectureRecreation & Trainingswimming poolResidential ArchitectureHousesRefurbishmentExtensionSant MoriSpainPublished on August 12, 2016Cite: “Sant Mori Pergola / MESURA” [Sant Mori pérgola / MESURA] 12 Aug 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialPlastics / FibersRodecaTranslucent Building Elements in Downton Primary SchoolSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – LonglightBathroom FurnitureBradley Corporation USAToilet Partition CubiclesSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – One-offAcousticFabriTRAK®FabriFELT™ for Walls and CeilingsBoardsStructureCraftStructural Panel – Dowel Laminated TimberThermalSchöckInsulation – Isokorb® Concrete to SteelDoorsJansenSmoke Control Door – Economy 60Louvers / ShuttersShade FactorExternal Venetian BlindsMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Architects: MESURA Year Completion year of this architecture project 2016 Sant Mori Pergola / MESURASave this projectSaveSant Mori Pergola / MESURA ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/792663/sant-mori-pergola-mesura Clipboard Manufacturers: Fusteria I Interiorisme Eduard Vinyes, Instal·Lacions I Manteniment D’aro S.L., KENDRA Espai Creacions. S.L, TriferrumConstructor:Construccions i Reformes El Yazidi SLProject Manager:Marcos PareraCity:Sant MoriCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Salva LópezRecommended ProductsDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE LuceDoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalDoorsAir-LuxPivoting DoorText description provided by the architects. Shade becomes shelter.…And at the appropriate place, builds up coexistence between individuals. A couple, a traditional house in the Empordà and one dream.Save this picture!© Salva LópezHouses should evolve along with its user. Ana María and Manuel, our clients, made the decision of spending as much time as possible in their summerhouse in Sant Mori. Located between Figueres and Girona, Sant Mori is a rural village with irregular geometry, which offers a characteristic Mediterranean landscape scenery to its inhabitants, bounded by fields and forests.Save this picture!© Salva LópezThe Blasco-Nicolau family was already using the house regularly during the hottest months of the year and therefore, the swimming pool has always been an important feature to their summer lifestyle. Nevertheless, its use was mainly focused on the water area, as the adjacent space was not comfortable despite its appeal.Save this picture!© Salva LópezThe idea was to bring back the space’s vitality with the purpose of making it the house’s exterior heart: a meeting point, an exterior room for the family. A place under a canopy’s shade, where three generations would coexist, chat and share moments.Save this picture!© Salva LópezThe pool area used to be a place of joy and gathering for the family in summer. Due to the pasing of time and to low maintenance, it ended up being a cold, uncomfortable and neglected place. Lying under the sun is one of the pleasures of open spaces and a canopy is a haven of shade if you want to get away from the sun.). We should return this area the identity it had one day.Save this picture!© Salva LópezFacing east, the swimming pool was surrounded, on two of its sides, by the façade of the main room of the house and by the cold and hard neighbour’s common facade. On the contrary, the remaining sides were surrounded by vegetation with views towards Sant Mori’s fields and forests.Save this picture!© Salva LópezWe had a clear answer:: Generate– a new facade with dominant horizontality  on  the existing common facade, in order to give this space a sense of unity.Save this picture!Plan 1Once again, the project’s challenge was how to achieve  the objectives using all resources given and reducing the visual impact as much as possible. The functional necessity to build a large storeroom with a facade to the outdoor area  wasn`t going to  be  an obstacle but a  defining elements of the project’s strategy. The recycling of some extra floor tiles from a previous project carried out by the owners was also going  to sum up . Minimum investment in all resources, maximum transformation in the spaces revitalization. A contained architecture for an intense lifestyle.  Save this picture!© Salva LópezThe project starts from an already existing piece  (50×50 cm, with open joints) that helps to organize the project’s development, creating a very structured grid pattern where alignment lines and modular order are respected. The noblest areas, such as the solarium and the living room, contrast with a solid wood pavement, which gives the necessary warmth to the place.Save this picture!© Salva LópezCanopy and storeroom share a common roof: a single supportive element, that rests on a concrete wall. The structure is formed by two metal rectangles and follows the project’s key principle:  8mx2m storeroom  formed by UPN-240 and 12,5mx3m canopy formed by UPN-300, joined together on one side by UPN-200. This connecting line is in charge of assuming everything the project demands: a subtle edge yet complex beam (formed by three profiles that help to reduce the sag or deflection), collects the sliding doors that compose the facade of the storeroom at its lower edge and produces the gutter at its upper profile. One single element with three accomplished objectives.Save this picture!DetailThe light belts of the canopy project a  sequence of changeable  shadows  on the floor, which reflect the passing of  time. Proposal of minimum intervention: A simple horizontal element, which generates shade and transforms  dramatically  the interior/exterior perception. It is not under the sunrays where architecture is experienced, but under the shade’s shelter. Consequently,  walls or openings aren’t limits but a subtle and vibrant barrier created by its own projected shadows.Save this picture!© Salva LópezThe project Blasco-Nicolau is an example of Mesura; of how, from a small intervention it is possible to generate an enormous impact on architecture’s use and enjoyment. An effort to reduce what is strictly functional and structural to achieve the highest quality of the space. The smart use of all available materials as well as the way in which they are carefully selected, leads to a transforming and at the same time calm and restrained intervention.El uso inteligente de los materiales disponibles, así como su cuidadosa puesta en obra, permite una actuación transformadora pero, a su vez, tranquila y sobria.Save this picture!© Salva LópezProject gallerySee allShow lessMichael Maltzan Designs “Experimental” Arts Center at Rice UniversityArchitecture NewsUrban Agency + Group-K Design Wood Experience Center on Jeju Island, South KoreaUnbuilt Project Share Projectslast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *